Already registered ? Log in
Kerk Saints-Pierre-et-Paul – Dochamps
Kerk Saints-Pierre-et-Paul – Dochamps
Kerk Saints-Pierre-et-Paul – Dochamps
Kerk Saints-Pierre-et-Paul – Dochamps

Kerk Saints-Pierre-et-Paul – Dochamps

Credit : Open Churches

De inwoners van Dochamps herinneren zich nog steeds de millenniumviering van de parochie, in 2012 gevierd met veel pracht en praal. Het huidige gebouw is gerestaureerd na de enorme verwoesting tijdens de Slag om de Ardennen in de winter van 1944-45.
Wat een schitterende kerk met de grote ramen en het witte pleisterwerk, gecombineerd met een hoogwaardig stucwerk plafond (1955). Opvallend zijn ook de fraaie lambriseringen die rondom de binnenmuren lopen met de beeltenis van meer dan 30 heiligen. Het is het werk van Victor Demanet (1958).
Van het eerste gebouw, zoals blijkt uit een akte van 1011, is niets meer over (behalve de muur van de begraafplaats?), vooral omdat de kerk in 1642 werd platgebrand. Een verzonken plaat met gouden letters herinnert eraan dat het werd herbouwd dankzij de “aalmoezen” van twee geestelijkheden uit de streek, de gebroeders Germay, bekend als Lamormainy. Zij waren jezuïeten en de oudste was de biechtvader van de Duitse keizer Frederik II…
Het hoofdaltaar, met een elegante, sobere barokke stijl, omlijst een tabernakel en een troon uit een eerdere periode. De drie engelen die rond het oog van God vliegen, zijn ontroerend van eenvoud. Bewonder ook enkele prachtige houten beelden, die van Christus aan het kruis uit de 18e eeuw, van de eerste paus Sint Pieter of van de populaire heiligen zoals Sint Rochus en Sint Antonius uit de 19e eeuw. Het doopvont, sierlijk met zijn ronde, gepolijste marmer, dateert uit de 17e eeuw.

Infos techniques

4 Rue des Frères Germay
6960 Manhay
Lat : 50.2348Lng : 5.62241
1 year

3 informations complémentaires

Geopend

01/07-31/08: elke dag van 10.00 tot 18.00 uur
01/06-30/06 en 01/09-16/09:
op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur

Voortzetting van de autoroute "Niets is te mooi voor een kerk"

Rij richting het zuiden tot aan de N89 en sla rechtsaf in de richting van La Roche-en-Ardenne.
Neem de eerste (kleine) weg links door het bos in de richting van de “Col de Haussire”, en ga naar beneden tot aan de eerste weg rechts, passeer het Parc à Gibier, tot aan de aandoenlijke kapel Sainte-Marguerite uit 1600, uitgehouwen uit de ruwe rots (aan de linkerkant).

Voortzetting van de fietsroute "Schist en zandsteen"

Neem de weg richting het zuidoosten tot aan de N89, sla linksaf en vervolgens rechtsaf richting Bérismenil.

Storyguides nearby

Be the first to comment !

By going on your visit, you accept the use of cookies improving your navigation. Click here to know more. You can also refuse personalized ads.